Den 23 juni hölls det en folkomröstning vars syfte var att rösta fram om Storbritannien fortfarande skulle vara med i EU. Det stod klart att förslaget över att lämna den europeiska unionen vann med 51,9% och därmed började en långdragen process att lämna EU. Hela processen kommer inte vara helt klar förrän 2019 men den 30 mars 2016 började Storbritannien uttåget från EU då avskedsbrevet lämnades in. Storbritanniens premiärminister Theresa May upplyste om att det var en historisk dag för Storbritannien och att det nu är dags för landet att skapa sina egna regler och lagar. Storbritannien skall bli ett land som är tryggt och säkert för framtida britter. Mycket oro har registrerats från de personer som ej har brittiska pass men lever och bor i Storbritannien då det inte är helt klart vad utträdet kommer att innebära för deras del. Det är mycket som är oklart och många regler och lagar som måste diskuteras fram inom Storbritannien. Ett tips kan vara att lyssna på en ljudbok för att försöka ta in vad Brexit kommer innebära för de boende i landet. Storbritannien är ett land vars huvudstad kryllar av invånare från hela världen vilket har gjort att många känner sig hemma i en av Europas huvudstäder.
Vad Brexit innebär för Storbritannien
Totalt bor det över 100 000 svenskar i Storbritannien och nu har det även blivit klart att Storbritannien kommer att göra en ”hård” Brexit. Detta innebär att Storbritannien kommer lämna EU:s inre marknad vilket gör att nya handlingsavtal måste ordnas. Det innebär bland annat att nya tullavtal kommer att tas fram vilket kan leda till att vissa länder kommer att bryta handeln med Storbritannien och även flytta sina företag från exempelvis London. Skatter kan även påverkas till det positiva för boende i Storbritannien då landet inte längre behöver betala stora summor till EU. Det finns ingen återvändo för Storbritannien för nu har Brexit påbörjats på riktigt. De första åren kan bli kämpiga och ekonomin kan gå trögt men en Brexit för Storbritannien kan gå åt två håll. Valet att tåga ut från den europeiska unionen kan ses som en pånyttfödelse då det antingen kan bli en vinst eller förlust för Storbritannien. Det största fokus som Storbritannien har haft efter uttalandet om Brexit är att ha mer kontroll över landets gränser och därmed få mer kontroll över vilka personer som får bo i landet.
EU:s framtid efter Brexit
Många britter är förväntansfulla för ”det nya Storbritannien” men EU ser lämnandet som ett bakslag. Dels kan det påverka andra nationers syn på att lämna EU och dels så förlorar den europeiska unionen ett mäktigt handelsland. Exempelvis har Polen hotat att lämna EU efter Storbritanniens Brexit och för att hantera hela situationen så väntas EU nu få gå in i flera olika faser för att lyckas fortsätta att hålla lugnet. De frågor som fortfarande är aktuella och behöver ses över är bland annat klimatfrågan, arbetslösheten och framförallt flyktingkrisen. Mycket pekar åt att den europeiska unionen behöver en nystart samt förena de kvarvarande länderna mer. I den europeiska unionen finns det fortfarande tyngre nationer som Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien som inte verkar ha några tankar på att lämna. Det diskuteras även flitigt om man ska hålla sig till en väg som innebär att de länder som vill göra mer för gemenskapen i EU gör det medan de som inte vill engagera sig så mycket, inte behöver. Då det är så pass många och stora nationer med i EU är det viktigt att hålla samman alla och se till att alla är nöjda.