Det krävs för att jobba i Spanien

Många drömmer om ett häftigt utlandsäventyr, vare sig man precis gått ut gymnasiet eller helt enkelt vill testa på en ny utmaning. Just Spanien är en av de vanligaste målen för många svenskar. Till exempel Barcelona, dit flest svenskar åker för weekendresor. Men vad krävs egentligen för att kunna jobba i Spanien?

Att tänka på för Spanienjobb

Det allra viktigaste att tänka på är att det är relativt enkelt att både ta sig till, och bosätta sig, i Spanien. Då både Sverige och Spanien är fullvärdiga EU-medlemmar innebär det att man inte behöver söka om något speciellt visum för att ta sig dit eller börja leva i Spanien.

Däremot är det viktigt att söka om ett så kallat NIE-nummer. Det numret behövs för att få arbeta lagligt i landet, men är inget svårt att få tag på. Så fort man har en anställning (eller om man studerar) går det att ta sig till närmsta migrationskontor. Där har man med sig en kopia på pass, arbetsintyg och sen ska NIE-numret vara klart.

Det är bra att tänka på att det går att stöta på problem. Ett starkt tips är att lära sig spanska, även om engelska fortfarande går att använda sig av i Spanien. Får man andra problem går det dock att kontakta den svenska ambassaden i Madrid eller några av de många konsulat som finns runt om i landet.

Vanliga jobb i Spanien

Det finns många olika jobb att skaffa sig i Spanien, allt beroende på utbildning, erfarenheter och språkkunskaper. De allra vanligaste jobbet är dock inom kundtjänst eller restaurang. Även säljjobb. Till exempel att man arbetar som telefonförsäljare på ett svenskt företag i Spanien, till exempel Barcelona. Restaurangbranschen är dessutom i ständigt behov av personal, inte minst under högsäsongen när miljontals turister brukar besöka landet.

Leave a Reply

mts_schema