Euro – EU: s egen valuta

Euro är en vital del av det europeiska samarbetet. EU som union har nu funnits i över ett halvt sekel, men euron är en betydligt nyare skapelse. Även om den snart firar 20-årsjubileum är det relativt nyligen som den har blivit ett viktigt ämne i debatten. På senare år har eurosamarbetet stött på många hinder som har gjort att kritiker har fått vatten på sina kvarnar. Samtidigt har också eurons fördelar förts fram i ljuset. Klart är att euron fortsätter att vara högst relevant i dagens ekonomiska klimat och den lär vara det även i framtiden.

Anledningen till att euron infördes var att ledarna i det europeiska samarbetet ansåg att en gemensam valuta kunde vara god ekonomisk policy. Under 1990-talet skedde avregleringar när det gällde den finansiella marknaden som underlättade för länder och företag att skicka pengar över landsgränserna. Det nästa logiska steget var att helt enkelt slopa växlingskurser helt och hållet genom att göra valutan gemensam för medlemsländerna. Det skulle ske en gradvis övergång – och giganten Tyskland var först ut med att införa valutan. Därefter följde länder som Frankrike, Spanien och Italien. Idag är även länder som Finland och Malta medlemmar av euro-samarbetet och använder sig av valutan i sina länder.

European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Samtidigt stod det snabbt klart att alla EU-länder inte ville vara med och använda sig av euron. I Sverige fick vi ta del av en livlig diskussion 2003 när det skedde en folkomröstning om EMU. Ett ja hade också lett till att vi hade fått euro i Sverige. Svenska folket valde dock att rösta nej – och det betydde att vi fick ha kvar kronan. Samma procedur upprepades i Storbritannien där de beslutade sig för att ha kvar pundet. När flera länder med euro – som Grekland och Spanien – fick stora ekonomiska problem hamnade Sverige ännu längre ifrån att acceptera valutan inom landsgränserna.

För företagare i Sverige är växelkursen mellan euro och kronan av högsta relevans. Det gäller särskilt exportörer och importörer som påverkas stort av rörelser i växelkursen. Även för privatpersoner kan det vara en viktig fråga. Om du exempelvis vill köpa märkeskläder barn har på nätet från ett annat land kan du gynnas av en stark krona i jämförelse med euron.

Leave a Reply

mts_schema